Vysočinské hejtmanství vyzývá: Zastavte větrné elektrárny v Pavlově

21.01.2008 15:57

 

Jihlava - Pavlovské vrtule po dva měsíce bombardují své okolí ledem. Nyní proti tomu tvrdě zasáhl krajský úřad, a to tím nejpřísnějším způsobem. Vyzval totiž v dopise provozovatele vrtulí (firmy KV Venti a APB Plzeň – pozn. red.), aby elektrárny zastavili.

 

„Pokud elektrárny ohrožují bezpečnost, je naší povinností udělat vše, aby tomu tak nebylo,“ řekl Deníku Zdeněk Kadlec, autor zmíněného dopisu a vedoucí odboru sekretariátu hejtmana.

„Naším požadavkem je, aby z vrtulí nepadalo nic, co do atmosféry nepatří. Pokud provozovatel nedokáže zajistit bezpečnost, požadujeme elektrárny odstavit minimálně na zimní období,“ pokračuje šéf sekretariátu. Ten ještě dodal, že proti zahájení opětovného provozu na jaře nic nenamítá.

Teploty nad nulou, které v posledních dnech na Vysočině panují, zaručují bezproblémový chod vrtulí. Ty naposledy zaútočily v předminulém týdnu, kdy panoval mráz. „K velkým odletům došlo v tom týdnu dvakrát. Například 10. ledna jsem viděl úplně čerstvé dopady,“ informoval Deník Václav Nekonečný. K němu se připojil také Kamil Bosák. „Za jeden měsíc došlo minimálně k šesti odletům,“ poukázal

Problém mělo vyřešit jednání v Pavlově, na kterém se 10. ledna dopoledne sešli zástupci provozovatelů vrtulí, vedení kraje, Jihlavy a další zainteresované strany.

Výsledkem mítinku bylo rozhodnutí o lepším zabezpečení, neboť to stávající nevyhovuje. Větrníky jsou dnes hlídány kamerovým systémem. Ten se však projevil jako nedostačující. „Pomocí kamer jsme kontrolovali námrazu dvakrát denně,“ uvedl Deníku Josef Šíp, projektový manažer z APB Plzeň. „Připravena je aktualizace, která bude po 24 hodin denně vyhodnocovat až desítku fyzikálních parametrů a při překročení kteréhokoliv z nich dojde k odstavení vrtule,“ přiblížil Šíp.

Instalace nového bezpečnostního systému měla proběhnout co nejdříve. Zmíněný dopis ale vše přibrzdil.

„Ve čtvrtek jsem na krajský úřad zaslal odpověď a čekám na vyjádření,“ přibližuje aktuální stav manažer Šíp.

A proč kraj nepočká na spuštění nového systému? „Žádný úřad nemůže nést odpovědnost za to, zda je zabezpečení dobré, nebo nikoliv. V současné době bezpečnost zajištěna není, a proto jsem provozovatele vyzval k nápravě, nebo odstavení,“ zakončil Kadlec

 

Zdroj: www.denik.cz

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.