V Tasovicích na Blanensku větrné elektrárny nebudou aneb raději seženeme peníze jinde

04.03.2008 13:39

 

Tasovice (Blanensko) - V Tasovicích na Blanensku nakonec větrné elektrárny nebudou. Proti výstavbě se postavili místní obyvatelé i zastupitelé. Dva stožáry původně chtěla postavit společnost Wind Energy Systems, svůj záměr si ale kvůli neúspěšnému jednání s místními rozmyslela. ČTK to dnes řekl její jednatel Miloslav Šebela. Do projektu chtěla firma vložit 170 milionů korun, nyní v oblasti plánuje jiné projekty.
    Na Blanensku zatím žádná větrná elektrárna nefunguje, ani v kraji není tento zdroj elektřiny nijak rozšířen. Jediný pak zatím mají v Břežanech na Znojemsku. V jeho okolí se nyní plánuje několik dalších. Jihomoravský krajský úřad ale není výrobě energie pomocí větru nijak nakloněn. Tvrdí, že v regionu nejsou pro větrné elektrárny dobré podmínky a poukazuje i na narušení krajiny a životního prostředí.
    Toho se báli i  Tasovští. Dvě elektrárny, každá s výkonem dva megawatty, měly stát na náhorní planině, která se nazývá Na vršku. Z celé oblasti jsou tam nejlepší povětrnostní podmínky. Okolní vesnice i místní obyvatelé se ale postavili proti záměru a zastupitelé jim nakonec dali za pravdu. Pro malou obec se 70 obyvateli to bude znamenat, že přijde o miliony korun, které by za provoz elektráren dostala. "Peníze raději seženeme někde jinde, proti výstavbě bylo asi 90 procent obyvatel," doplnil starosta Antonín Ševčík.
    ČR má podle evropské směrnice vyrábět v roce 2010 osm procent elektřiny z obnovitelných zdrojů. Zatím je to asi 4,4 procenta, většinu tvoří vodní elektrárny. Podle odborníků má do budoucna největší potenciál právě vítr.

 
 
Zdroj: Lukáš Sapík
Vložil: ČTK, 03.03.08 12:30
Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.