Stát už dal na čistý proud sedm miliard

22.10.2008 15:33

Stát vyplatil od roku 2002 na podporu obnovitelných zdrojů přes sedm miliard korun. Z informací energetického regulačního úřadu přitom vyplývá, že podpora neustále narůstá a loni už překročila hranici dvou miliard korun. Přestože jde o obrovskou sumu peněz, v cenách elektřiny se prakticky neprojevuje a stejné by to mělo zůstat i do budoucna. Například loni šlo na podporu obnovitelných zdrojů z každé vyrobené kilowatthodiny jen necelého 2,5 haléře.

,,Podle analýz, které má ministerstvo průmyslu a obchodu k dispozici, zvedá každé zvýšení podílu obnovitelných zdrojů o jedno procento cenu elektřiny o 1,4 až 1,6 procenta," uvedl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

 

Česká republika by měla do roku 2010 zvýšit podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů z loňských pěti na osm procent. Podpora ,,čisté" elektřiny by tedy mohla v následujících třech letech zvýšit účty za proud o necelých pět procent.

 

Tuzemské elektrárny využívající obnovitelné zdroje patří mezi nejmodernější v Evropě. ,,Ve využitelnosti větrných elektráren se blížíme úrovni téměř 26 procent a předháníme i světového lídra v této oblasti, Německo," tvrdí předseda České společnosti pro větrnou energii Michal Janeček.

 

Zatímco v evropských zemích má ekologická energie širokou podporu veřejnosti i daňových zákonů, v Česku je podpora do značné míry závislá na úspěchu vyjednávačů ministerstva životního prostředí ve vládě. Stát investorům pouze garantuje minimální výkupní ceny elektřiny z větru, vody, slunce či biomasy po dobu dvaceti let.

 

V prvním pololetí letošního roku se díky podpoře zvýšil výkon slunečních elektráren o 300 procent, přibývají nové projekty větrných elektráren a nově také malých zdrojů na bioplyn.

 

Státní podpora obnovitelných zdrojů se však může od příštího roku snížit. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto spolu s energetickým regulačním úřadem totiž zvažují, že sníží výkupní ceny. ,,V posledních měsících vede ministerstvo s regulátorem odbornou debatu, zda by bylo vhodné reagovat na snižující se finanční náročnost investic do obnovitelných zdrojů. Na výsledek si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat," uvedl mluvčí ministerstva průmyslu Tomáš Bartovský.

 

Stát podporuje obnovitelné zdroje tím, že investorům za elektřinu z větru, vody, slunce či biomasy platí vyšší ceny, než je obvyklé. Rozdíl pak naúčtuje spotřebitelům. ,,Tento rozdíl je součástí vyúčtování na fakturách za dodávku elektřiny," vysvětlil Stanislav Trávníček, ředitel odboru elektroenergetiky Energetického regulačního úřadu.

 

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce výkupní cenu obnovitelné elektřiny snížit především proto, že klesají ceny větrných elektráren i solárních panelů a jejich účinnost se naopak zvyšuje. Investoři tedy mají vyšší zisky než dříve.

 

S tím ale firmy specializující se na obnovitelné zdroje nesouhlasí. ,,Jednoznačně konstatujeme, že cena solárních technologií roste o dvě až čtyři procenta. Argument energetického regulačního úřadu, že ceny technologií klesají, není pravdivý," uvedl například Martin Maňák, ředitel komunikace skupiny J&T pro oblast energetiky. Podle něj tlačí na růst cen i obrovský zájem o investice do obnovitelných zdrojů po celém světě. ,,Tím se navíc prodlužují čekací doby," dodal.

 

Zdroj: www.e15.cz

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.