Led z pavlovských vrtulí opět bombardoval okolí

16.01.2008 17:01

Pavlov - Hned dva občané Vysočiny říkají, že byli v minulých dnech svědky odlétávajících kusů ledu z větrných elektráren v Pavlově na Jihlavsku.

 

„V pátek 21. prosince, při jízdě z Pavlova do Třeště, dopadl vedle mého auta kus námrazy z točících se vrtulí,“ informoval Deník Josef z Pavlova, který si kvůli obavám nepřál uvést příjmení.

„Dopadlý kus nebyl velký, ale na rozbití hlavy nebo skla auta by to rozhodně stačilo, protože letěl jako střela. Po obhlédnutí místa jsem však nalezl na silnici stopy po dopadlých ledech větších rozměrů. To už by stačilo na frakturu lebky,“ říká ještě Josef.

Odstavení? Pozdě!

Další podnět o létajícím ledu pak zaslal hejtmanovi kraje, Milošovi Vystrčilovi, David z Třeště, jehož příjmení Deník zná, ale nezveřejní.

„Mail jsem přeposlal příslušným úřadům k dalšímu šetření,“ uvedl hejtman.

Ve zmíněném dopise stálo, že provozovatel APB Plzeň větrníky sice odstavil, ale pozdě. Tedy v době, kdy už bombardovaly okolí. „Vrtule jsou proti námraze zabezpečeny čidly a kamerovým systémem. Při námraze se vrtule natočí na pole a odstaví,“ řekl vedoucí stavebního úřadu v Třešti (právě tento úřad stavbu povolil, pozn. red.) Luděk Rudolf.

Elektrárny byly z důvodu námrazy odstaveny na Štědrý den, tedy 24. prosince a spuštěny byly toto úterý. „Od 19. prosince ale nevyrobily ani watt,“ poukazuje na rozpor ve výpovědích svědků Josef Šíp z APB Plzeň.

Je prokázáno, že větrníky v blízkosti obydlí snižují cenu nemovistí. To může být důvod, proč se provozovatel domnívá, že jsou stopy ledových dopadů na silnici uměle naaranžované.

„S létajícím ledem jsem se nesetkal,“ uvedl Deníku Starosta Pavlova Jaroslav Šťastný.

Stavbám pak ještě chybí kolaudace. „Nyní jsou ve zkušebním provozu. Čekáme na vyjádření hygienické stanice a potom nařídíme případné změny,“ přiblížil Rudolf

 

Zdroj: www.deník.cz

Související články:

Z vrtulí v Pavlově odstřelují kusy ledu 

Větrníky u Pavlova ohrožují malá letadla 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.