Kolik zaplatíme za výrobu elektřiny

15.02.2008 18:12

Nedávno napsal pan X vášnivou obhajobu (nebo spíše propagandu) energií z obnovitelných zdrojů. Článek plný obdivu k alternativním energiím měl jedinou vadu. Pan X nám totiž neřekl, kolik taková energie stojí. Kolik zaplatí obyčejný občan za využití obnovitelných nebo alternativních zdrojů?

Podle směrnic EU  bychom měli brzy vyrábět minimálně 20% elektřiny z těchto zdrojů. Pan X napadá informaci, že průměrná loňská cena elektřiny pro malospotřebitele se v Německu ve srovnání s rokem 2000 zvedla o 33,8%.

Já tomu ale věřím a také to dokáži.

Podle zpráv z odborného tisku je výrobní cena 1kWh z větrné elektrárny cca 17 Kč.

Jenže spotřebitel zatím platí za 1 kWh jen asi 4 Kč. Takže počítejte se mnou :

Jako příklad vezmeme spotřebu 100 kWh a cenu za 1 kWh 4.-Kč. Normálně bychom zaplatili 4 krát 100 – to je 400.-Kč. Po přidání elektřiny z alternativních zdrojů podle nařízení z EU musíme počítat 20 kWh z větrné elektrárny po 17.-Kč - to dělá 340.-Kč . Zbývá 80 kWh za normální cenu 4.-Kč. To dělá 320.-Kč. Celkem zaplatíme 340 plus 320– to je celkem 660.-Kč. Takže zaplatíme za každých 100 kWh o 260.-Kč více než bychom platili jen za elektřinu z uhlí a atomu. Těch 260.-Kč představuje navýšení ceny o 65%, které platíme za luxus „větrné“ výroby. Nedovedu si představit, kdyby podíl "větrné výroby" byl větší - třeba 30 nebo 40%.

Výpočet je zjednodušený a slouží jen pro příklad. Ceny jsou zaokrouhlené. V podstatě je jedno jestli zvýšení ceny bude 30, nebo 50 nebo 100 procent. Zanedbatelné to v žádném případě není. Do ceny jsem nezahrnul zisk výrobce.

Nedávno jsem dostal leták od ČEZu, podle kterého jsem si mohl spočítat kolik zaplatím za spotřebovanou elektřinu a hlavně tam bylo rozdělení kolik zaplatím komu – kolik výrobci, kolik distributorům, státu a podobně. Mě tam zaujala jedna položka – kolik zaplatím za „podporu výkupu elektřiny“. Říkal jsem si, proč mám platit za „podporu výkupu“ – ale pak mi došlo – to je ta položka na alternativní zdroje. Elektřina z alternativních zdrojů je kšeft tisíciletí. Výrobce vyrábí předražený výrobek o který nikdo nestojí, stát to od něj vykoupí za výrobní cenu a přidá „přiměřený zisk“ (20%). Potom donutí občany aby tento předražený výrobek koupili. A lidem nic jiného nezbude, protože bez něho nemohou existovat.

Teď zbývá jen dodat, kdo tady má zájem o stavbu takových větrných elektráren. Opravdu není pravda, jak stojí v článku v LN, že by se větrné elektrárny stavěly za podpory státu, protože je staví soukromé firmy (stát se pouze zaručil, že všechnu energii vykoupí za výrobní cenu plus zisk). Jenže český kapitál na to nemá.

Veškerý zisk za předraženou energii (kterou nikdo nechce a kterou by si nikdo dobrovolně nekoupil) z našich kapes putuje do Německa. To je výsledek činnosti větrných aktivistů.

Na závěr bych chtěl dodat, že větrné elektrárny jsou sice hezké, ale že bez ohledu na ně se musí topit pod kotli uhelných (plynových, olejových) elektráren i když generátory nevyrábí proud. Musí však být v pohotovostní záloze, kdyby nedejbože přestal foukat vítr. Továrny musí vyrábět i když nefouká vítr. Takže pod kotli se topí, elektřina se nevyrábí, ale zaplatit to musíme

Přesto všechno lidé jako pan X budou před nás stavět světlé zítřky, kdy každý budeme mít doma vlastní větrnou elektrárnu, na střeše solární panely. Fotovoltaické články nás zásobí el. energií. No a večer, když nesvítí slunce a nebude foukat vítr, půjdeme do hajan. Spát sice nebudeme moci pro svist vrtulí z blízkých větrných elektráren, ale nakonec to může mít velmi žádoucí účinky na populační růst.

Spíše to však vypadá na návrat do středověku, kdy si budeme svítit loučemi a v kamnech budeme pálit staré pneumatiky, abychom nezmrzli. Zato však nás nebudou otravovat ani sirné zplodiny z uhelných elektráren ani záření z atomu. Bude to krásná doba. Škoda že se toho nedožiji. Nebo štěstí??

Pro všechny zastánce těchto experimentů mám jedno jednoduché řešení – každý si zvolí jakou energii chce. Zda z atomu, uhelné elektrárny nebo z alternativních zdrojů. A podle toho bude za elektřinu také platit. Za 1kWh z atomu 3 Kč, za uhelnou 5 Kč a za elektřinu z alternativních zdrojů 25 až 50 Kč. A bude jasno.

Autor: Josef Vít

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.