K zamyšlení

18.04.2008 19:58

 

Zajímavé pojednání, kterým reaguji na příspěvěk "Mravence" v našem diskusním fóru. Článěk převzatý z webu https://nemcice.cz.


Když se věrná elektrárna postaví, kdo bude platit za její likvidaci za 20 let až doslouží. Životnost větrné elektrárny je uváděna na 20-25 let.
Firma, která nám to teď nutí, za rok nebo dvacet let nemusí existovat. A nikdo jiný než obecní úřad pak nezbude, aby dosloužilé monstrum zlikvidoval. Za obecní peníze. Současní zastupitelé se na to asi potom nesloží, nebo že by ano?

Kolik může stát rozebrání větrné elektrárny? Její stavba stojí až 80 milionů v závislosti na typu.
Rozebrat víc jak sto tun rezavé oceli, rozbít několik set tun betonu, odvoz na skládku, úprava krajiny do původní podoby... Bude pět milionů stačit? Nebo to bude 10 milionů? Ceny neustále rostou, za 20 let budou ceny stavebních a bouracích prací ještě o kus výš než teď.

Odpovědné zastupitelstvo musí počítat i s možností, že se za několik let firma vlastnící větrník někde ztratí a obec bude muset z obecního platit likvidaci větrné elektrárny.
Počítejte se mnou: pokud by likvidace stála jen 5 milionů a za 20 let skončí životnost elektrárny, to znamená pro obec dát si bokem ročně 5.000.000 / 20 = 250 tisíc korun na zvláštní spořící účet. A kolik peněz ročně obec vlastně od provozovatele dostane, kolik slíbili? Jestli 250 tisíc čistého po zdanění ročně, pak to akorát tak nějak vyjde a přínos nebude žádný. Pokud bude likvidace stát 10 milionů, bude to znamenat dát ročně bokem 500 tisíc korun.
Zastupitelé taky mohou zariskovat a všechny peníze investovat (=projíst). Lepší silnice a chodníky a nová školka, všichni budou spokojeni, jak to hezky dopadlo a velebit současné zastupitele.
Za 20 let  pokud dojde na černý scénář a firma vlastnící elektrárnu náhle zmizí, bude před občany na veřejném shromáždění sedět úplně jiné zastupitelstvo a bude se usilovně přemýšlet, kde vzít pár milionů na likvidaci monstra, co prodat, kde si vzít pújčku, kdo tam bude chodit zadarmo na brigády s palicemi a sbíječkami.

K porovnání
V uplynulých letech obec prošla nejméně dvěmi velkolepými akcemi, které v té době vypadaly taky úžasně a dneska?
Plynofikace - o zavedení plynu do obce se dlouho bojovalo, všude se kopalo a bagrovalo, někteří vyhazovali kotle na uhlí a trumfovali se, kdo má jaký kotel na plyn. Postupně nadšení opadalo. Stát změnil svůj přístup k ceně plynu a cena plynu šla nahoru a ochota platit drahé vyúčtovaní šla dolů. Ve většině domácností se zase vrátili k uhlí a dřevu, a pokud se topí plynem, pak jen v omezené míře.
Telefonizace - v další šílené akci nechal stát přivést telekom ke každému domu telefonní linku. Zase všechno rozkopané. Kdo máte dneska doma telefon? Většina má mobil, pevnou linku jen několik z vás.

A připomenu i státní akci "topte elektřinou"
Ani toto není tak dávno, co bylo všude slyšet, že se má topit elektřinou, stát dotoval přímotopy. A lidé si je pořídili, i v Němčicích se našli takoví, co uvěřili. A o pár let později? Ceny elektřiny vylezly tak vysoko, že si doma měníme obyčejné žárovky za úsporné i na WC, aby se ušetřilo. Tak je teď elektřina drahá. A přímotopy ty už dávno majitelé vyměnili za plyn, aby teď s plynem dopadli stejně. Takže hurá do lesa na dřevo a topit dřevem!

Prostě: stát mění svoji politiku, zvlášť pokud něco někde dotuje. Za pár let se vymění strany u moci, stát bude potřebovat peníze na něco jiného (na olympiádu, na dálnice, na důchody ...) nebo se zjistí, že něco je skutečně ekonomický a technický nesmysl, a dotace zmizí. Zmizely dotace elektřiny, plynu a zmizí i dotace větrné energie. A s tím zmizí i firmy, které teď objíždí vesnice se strašně výhodnou nabídkou.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.