Kdo a co dostane z elektrárny

13.01.2008 16:53

Frima, ať už se jmenuje jakkoli, třeba KV.... za 90 000 000 postaví jednu elektrárnu. Ze stavby této elektrárny je hrubý zisk 45 000 000 Kč aniž by se jednou otočila a vyrobila jedinou KW. Tato firma ručí kapitálem 100 000 Kč. Když zkrachuje její majitel (což se mu již několikrát stalo) co bude dál???

Obec za životnost elektrárný dostane podle slibu na anketním lístku 4 850 000 Kč. Firma však za první čtyři roky zkušebního provozu nemusí obci zaplatit ani korunu. Tím pádem obci zbyde pouze částka 3 650 000 Kč. Z této částky bude muset po 15 letech kdy, končí životnost elektráry a výhodné dotace na výkup elektříny, obec uhradit její ekologickou likvidaci. Tato ekologická likvidace stoji v dnešních cenách 3 500 000 až 4 000 000 Kč. Jaké budou ceny této likvidace za 15 let, při dnešní inflaci a přechodu na euro, si nikdo z nás nedovede představit! Menší určitě nebudou. Před patnácti lety stál rohlík 30 halířů a dnes stojí 2,50 Kč!

A co občan slatiny? A chalupáři? Ti také platí obci daně. Ti majitelé pozemků, na kterých by měly být elektrárny postaveny si jistě mnou ruce a těší se na pro ně jistě nemalé peníze a se stavbou souhlasí. Co ovšem ti ostatní, kterých je většina? Zbudou jim oči pro pláč, protože z peněz neuvidí ani korunu. Zato se však budou moci dívat na 150 metrová neustále hučící a blikající monstra, která jsou postavena v krásné, průmyslem neporušené krajině. Toto je nutné bránit všemi dostupnými zákonnými prostředky a věřte tomu, že jich není málo.

Nakonec si položme otázku, kdo má největší užitek z elektráren? Co z toho má obec? Zpochybnitelný je i způsob, jakým zastupitelé obce zjišťovali souhlas či nesouhlas občanů se stavbou elektráren! Stačí si jen definovat slovo ANKETA = anonymní odsouhlasení či neodsouhlasení daného problému. Ankety se mohou účastnit lidé od 15 let včetně chalupářů, kteří řádně platí obci daně. To je dané ústavou.

Občané Slatiny, nebuďte lhostejní k budoucnosti naší obce!

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.