ČEZ staví v Rumunsku největší přímořskou větrnou elektrárnu v Evropě

05.02.2010 12:35

Rumunsko - Poblíž černomořského přístavu Constanta by do roku 2011 měla vyrůst větrná farma za 1,1 miliardy eur. Ve čtvrtečním vydání o tom informují Hospodářské noviny (HN).

Nejpozději do zimy roku 2011 vyroste na dvanáct kilometrů dlouhém a šest kilometrů širokém pásu rumunského pobřeží jedna z největších větrných farem Evropy. Tvořit ji bude celkem 240 větrníků, jejichž kapacita by měla činit 600 megawattů, což odpovídá skoro dvěma třetinám jednoho temelínského jaderného bloku.

ČEZ rozpracovaný projekt koupil loni v létě od rumunsko-americké frimy CWP, jež lokalitu objevila, získala nezbytná povolení a hledala investora, schopného záměr dokončit. Česká firma v Rumunsku působí od roku 2005 zatím jen v oblasti distribuce elektřiny a už dlouho hledala šanci, jak se dostat k výrobním zdrojům. Obří větrný park přesně zapadá do jejího konceptu.

 "Podobně velkou větrnou farmu už v Evropě těžko někdo postaví, vhodné lokality nejsou. Měli jsme štěstí, že se nám povedlo získat naprosto unikátní pozemek", říká šéf projektu Ondřej Šafář.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.