Mír polím, válku stožárům aneb pryč s vrtulemi !

06.04.2010 13:04

Znojmo obcím: už žádné větrné elektrárny!

Znojmo - Znojemské zastupitelstvo odmítlo stavby větrných elektráren v regionu. Ke stejnému prohlášení chce přesvědčit i další obce. Některé starosty to rozčiluje.

Mír polím, válku stožárům. Pryč s vrtulemi. Tak by se v nadsázce dalo shrnout usnesení, pro které jednomyslně zvedli ruce znojemští zastupitelé. Kvůli ochraně krajinného rázu Znojemska a podpoře turistiky odmítli stavbu větrných elektráren v regionu. Ke stejnému postoji chtějí prostřednictvím svazků obcí přivést i vesnice.

První reakce starostů jsou smíšené. „Odmítavý postoj k větrným elektrárnám vyjádřila rada města už před dvěma lety. Máme k dispozici odbornou studii, o kterou se opírají i vyjádření odboru životního prostředí městského úřadu. Ta ale shazuje krajský úřad,“ vysvětloval znojemský radní Jiří Kacetl důvody, proč usnesení navrhl.

Poukázal přitom na to, že kraj, oproti odbornému stanovisku znojemského úřadu, nehodil do koše záměr na stavbu tří elektráren na kopci u Chvalovic. „To je konkrétní záměr, který jednoznačně poškodí i panoramatické pohledy ze Znojma. Budováním větrných elektráren děláme ze Znojemska průmyslovou krajinu a tím ohrožujeme snahy o rozvoj turistiky,“ dodal radní.

Starosty obcí, kde už se větrníky točí, znojemský návrh poněkud zvedl ze židle. „To už vypadá, že ve Znojmě nemají co dělat. Větší hloupost napsat nemohli. Raději se měli pustit do hektarů slunečních elektráren, protože větrné nikomu nevadí,“ zlobil se starosta Břežan Josef Rebenda.

Za obcí se točí a proud vyrábí pět rotorů. „Je tu záměr na dalších celkem osmnáct u nás a v Mackovicích. Ale místo toho, aby už stály a vydělávaly peníze, vlečou se pořád úřední řízení. Tenhle stát a ochrana přírody nefungují normálně,“ dodal Rebenda.

Překročení zákona

Podle starosty Bantic René Remeše znojemské usnesení znamená překročení zákona. „Znojmo nám nemá co mluvit do našich záležitostí. Když to dělají, porušují zákon. Víme, že jsou proti. Druhá věc je, co má která obec v územním plánu a o čem si rozhoduje sama,“ argumentoval Remeš.

Odmítl poukazy na narušení krajinného rázu. „Samozřejmě jsou oblasti, kde to platí. Ale tady? Na obzoru Dukovany, kolem shnilé větrolamy a samé stožáry a vysílače. Když jsem k státní silnici, kde stojí elektrárna, přivedl úředníky, rozhlédli se a pochopili to,“ podotkl Remeš.

Další starostové z měst a obcí ve sdruženích, ve kterých má Znojmo podle usnesení snahu o rozšíření zákazu větrníků prosazovat, se myšlence nebrání. Upozorňují ale, že každá obec má právo o svých věcech rozhodovat sama.

„Za všechny obce mluvit nemohu. Osobně jsem přesvědčen, že větrné elektrárny sem nepatří. Svazek Daníž je ale založen na něčem jiném, než na územním plánování,“ řekl Jiří Musil, předseda sdružení vinařských obcí Daníž a starosta Hnanic.

Podobně mluvil starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra. „Takovou iniciativu vítám a budu ji podporovat. Nemyslím ale, že by něčeho mohla dosáhnout sdružení obcí. Každá obec je samostatná a vždy záleží na rozhodnutí místních lidí a zastupitelstev,“ upozornil Vedra.

Starosta Dobšic Jaroslav Jenšovský upozornil na další okolnosti. „Větrné elektrárny mi jsou velkým trnem v oku, proto s tímto postojem souhlasím. V jeho úspěch ale příliš nevěřím. Brzy budou volby a po nich by zastupitelstva mohla rozhodnout jinak. A pro řadu malých obcí jsou nabídky investorů velmi lákavé,“ poznamenal Jenšovský.

S ekonomickou úvahou přišel i starosta Vranovské Vsi Jiří Peřinka. V obci vyvolal záměr stavby větrných elektráren velké spory. „Znojemské iniciativě se nebráním. Zásadní ale je, že každá obec rozhoduje sama. A když se podívám na vývoj obecních příjmů, řekl bych, že tam, kde nebudou mít druhotné příjmy, nebudou za dva roky ani svítit,“ varoval starosta.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.